IT Community 2 - шаблон joomla Новости

 

Zima '92 na '93. godinu je bila gladna zima a Gorazde potpuno blokirano. Put ka Grebku bio je jedini koridor , jedina veza Gorazda sa drugim slobodnim teritorijama BiH i jedini izvor snadbjevanja gradjana sa hranom. U borbi protiv gladi , za zivot i opstanak sebe i svoje porodice , islo se do Grebka nocu po malo brasna i par konzervi , usput strahujuci od neprijateljskih zasjeda i granata , u kostac sa surovom zimom i nepristupacnim vrletima Grebka i Kacelja. Tri dana i dvije neprospavane noci bilo je potrebno da se ruksak sa brasnom i kojom konzervom natovaren na ljudska ledja prenese do Gorazda.

Grebak je bio slamka , za koju se hvatalo , da bi se prezivjelo. Za tu slamku je placena skupa cijena. Jer za mnoge je to bio i put smrti , koja ih zadesi ili od neprijateljskih zasjeda , surove hladnoce , umora ili gladi.

U znak sjecanja na ova desavanja , u autenticnim vremenskim prilikama BPD "Gorazde - Maglic" je i ove godine uspjesno realizovalo ovaj pohod , i tako ce nastaviti u buducnopsti.

 

Stazu je presao 61 ucesnik , koji su docekali gorazdanski planinari sa vrucim cajem i grahom u planinarskom domu "Nedim Pilav - Jogi" na Rudoj Glavi. Istu noc svi su se zajedno veselili na planinarskom sijelu a sutradan tj. 20.02. , u nedelju poslije dorucka ucesnici su ispraceni i produzili su dalje , pjeske do Brzace, gdje ih je cekao autobus za Gorazde.